Turska

Događanja u svijetu i međunarodni odnosi
Odgovori
Avatar
Chmoljo
Postovi: 26
Pridružen/a: 02 ožu 2013, 17:29
Kontakt:

02 kol 2015, 20:19

Turska- politika, dnevni događaji, međunarodni odnosi


Zastava Republike Turske

Turska je nesumnjivo zemlja sa velikim međunarodnim utjecajem u specifičnim geostrateškim odnosima, i kako takva mora biti uvažavana u složenim političkim situacijama.

Ogromna zemlja sa rijetko zanimljivom i kontroverznom istorijom, ispunjenom brojnim potresima na unutrašnjem i vanjskom polju dešavanja, ima u novije vrijeme sve značajniju ulogu i kao skoro obavezni sagovornik EU i SAD u kritičnim i važnim pitanjima za region i čitav svijet.

Unutrašnje uređenje, politička ideologija režima, i veoma zamršeni istorijski odnosi sa pretežno kršćanskim zemljama EU stavljaju Tursku u fokus svaki put kada se povlači pitanje kršćansko muslimanskih odnosa.

Zemlja u kojoj je vojska krojila demokratiju, i gdje još vlada kult ličnosti, ipak je dostigla zavidan stepen privrednog i opšteg razvoja.


Recep Tayyip Erdogan, premijer Turske

U odnosima sa Bosnom i Hercegovinom, Turska se uvijek promatrala na izrazito oprečne i nepomirljive načine, neraskidivo vezane za istorijsku ulogu te zemlje i njene prethodnice Osmanske imperije na ovim prostorima.

Na ovoj, zbirnoj temi o Turskoj, postavite i diskutujte o svim aspektima dešavanja vezanih za Tursku.
Odgovori
  • Info
  • Online

    Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 0 gostiju.