Regionalna konferencija o pravnoj sigurnosti

Pravosuđe Bosne i Hercegovine
Odgovori
Avatar
ivan
Site Admin
Postovi: 467
Pridružen/a: 17 tra 2013, 14:18
Kontakt:

10 lip 2018, 13:08

REGIONALNA KONFERENCIJA O PRAVNOJ SIGURNOSTI 8. JUNA 2018.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, Notarska komora Federacije BiH putem Komisije entitetskih notarskih komora u BiH, a u suradnji s Međunarodnom unijom latinskog notarijata (U.I.N.L.), Njemačkim društvom za međunarodnu suradnju GIZ i UN Organizacijom za prehranu i poljoprivredu FAO, organizira 8. juna 2018. godine u Sarajevu Treću regionalnu konferenciju o pravnoj sigurnosti na Zapadnom Balkanu pod nazivom "Pravna sigurnost – uvjet za osiguranje rodne ravnopravnosti u zemljišnim pravima".

Predsjednik U.I.N.L-a José Marqueño de Llano u pozivnom pismu upućenom notarskim komorama zemalja zapadnog Balkana ovu konferenciju ocijenio je veoma značajnim događajem kojim će se proširiti svijest o pitanjima zaštite zemljišnih prava, posebice u pogledu ravnopravnosti spolova.

-Vjerujemo da će BiH napraviti "korak naprijed" u odnosu na prethodne konferencije koje su se održale u Tirani i Solunu, predstavljanjem praktičnih smjernica za notare, kako bi isti mogli pružiti adekvatne notarske usluge ženama koje se suočavaju s preprekama kada je u pitanju vlasništvo i upravljanje zemljištem – istakao je José Marqueño de Llano.

Predsjednik Upravnog odbora i vršitelj dužnosti predsjednika Notarske komore FBiH Zdenko Puljić naglašava da će na konferenciji sudjelovati eminentni pravni stručnjaci iz BiH i svijeta, kao i predstavnici međunarodnih organizacija te nevladinih domaćih i stranih organizacija koje intenzivno rade na uspostavi rodne ravnopravnosti u zemljišnim pravima.

-Notarska komora FBiH i u ovom segmentu pravi značajan iskorak kada je u pitanju pravna sigurnost. Efikasan sistem evidencije zemljišta i imovinskih prava omogućava osiguravanje sigurnosti, a konkretno utvrđivanje prava na zemljištu ojačava rodnu ravnopravnost. Osim toga, sigurnost po pitanju imovinskih prava na zemljištu omogućava izbjegavanje sporova koji opterećuju sudove, predstavljaju brigu za društvo i financijski teret za državu i za one koji su u najnepovoljnijem položaju. Također, puna sigurnost kod prometa nepokretnosti ulit će povjerenje kompanijama koja žele realizirati dugoročna ulaganja u industriju ili turizam – ističe Puljić.

https://epravo.ba
Odgovori
  • Info
  • Online

    Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 3 gosta.