Razvod braka u Bosni i Hercegovini - imovina

Pravosuđe Bosne i Hercegovine
Odgovori
JelenaNeVolimTe
Postovi: 21
Pridružen/a: 01 ožu 2013, 07:04
Kontakt:

11 lis 2019, 16:36

Razvod braka u Bosni i Hercegovini - imovina, procedura, cijena

U prvih šest mjeseci 2016 godine povećan broj sklopljenih, ali je još više razvedenih brakova za naš list govori advokat Azur Prnjavorac.

Podaci Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine u prvih sedam mjeseci ove godine govore da je u našoj državi sklopljeno ukupno 8.172 brakova, što je u poređenju s prvih šest mjeseci lani povećanje za 2,89 posto. U isto vrijeme razveden je 1.012 brak, što predstavlja povećanje od 8,14 posto u odnosu na isti period 2015. godine.

Statistički podaci mogu zavarati, ali činjenica je da oni već duži niz godina ukazuju na tendenciju smanjenja broja novih brakova, a sve više brakorazvodnih parnica u nadležnim sudovima Bosne i Hercegovine.

slika
Advokat Azur Prnjavorac

Advokat Prnjavorac: Za muškarce više nema vremenskih ograničenja

U postratnom periodu na području Bosne i Hercegovine zabilježeno je da se godišnje razvede i do 2.000 brakova. U 2015. taj broj iznosio je 1.621, što je u odnosu na 2014. godinu povećanje za 2,97 %

Kao razlog pokretanja brakorazvodne parnice parovi najčešće navode razlike u pogledima na bračne uloge, nedostatak ili gubitak emocija prema bračnom partneru, paralelne veze, ali i probleme finansijske prirode. Također, ovisnost, kockanje ili nasilje neminovno vode ka brakolomstvu.

Sklopljeno 3,66 posto više brakova nego lani, a broj razvoda veći čak za 9,27 posto

Advokat Azur Prnjavorac navodi kako tužbu za razvod braka mogu podnijeti oba bračna partnera, što prije aprila 2014. godine nije bilo moguće.

– Porodični zakon Bosne i Hercegovine zabranjivao je muškarcima da podnesu tužbu za razvod braka ako njihovo dijete nije napunilo tri godine života. Ustavni sud F Bosne i Hercegovine takvo zakonsko rješenje ocijenio je diskriminatorskim, a nakon izmjena i dopuna Porodičnog zakona FBiH od aprila 2014. godine i muškarcu je, kao i ženi, omogućeno da bez bilo kakvih vremenskih ograničenja podnese tužbu za razvod braka – pojašnjava advokat Azur Prnjavorac.

Inače, advokatske kancelarije iz domena porodičnog prava obavljaju pravne poslove: zastupanje u sporovima za razvod braka u Bosni i Hercegovini, pružanje pravnih savjeta i zastupanje u sporovima za izdržavanje, razvodi braka s maloljetnom djecom u kojim se postupcima odlučuje o povjeravanje zajedničke djece na odgoj, brigu i staranje nad mldb djetetom.

Potom zastupanje u sporovima oko podjele imovine stečene u toku trajanja braka; zastupanje u postupcima vezanim za lišenje roditeljskog prava, utvrđivanju majčinstva i očinstva i postupcima oduzimanja poslovne sposobnosti i postavljanja staraoca.

Nadležni sud brak može razvesti na osnovu zahtjeva za sporazumni razvod i to ako je od sklapanja braka proteklo najmanje šest mjeseci, ako postoji sporazum bračnih partnera sklopljen u postupku posredovanja u vezi maloljetne djece, ostvarivanja roditeljskog staranja itd.

Zanimljiv je i podatak da najčešće “pucaju” tinejdžerski brakovi, odnosno bračne zajednice koje su sklopljene, uvjetno rečeno, u doba nezrelosti. Mladalačku zaljubljenost i bezbrižnost ubrzo mijenja borba za egzistenciju, a u takvim okolnostima mnogo je onih koji se nisu najadekvatnije snašli.

Različita iskustva

Iskustva su različita, a U. I. navodi kako je prije stupanja u brak bila u vezi tek četiri mjeseca.

– Razlog za raspad mog braka je loša komunikacija. U posljednje vrijeme smo sve više šutjeli, bili bez ikakve komunikacije. Naš brak trajao je 15 mjeseci, a smatram kako je glavni razlog razvoda činjenica što se nismo bolje upoznali prije vjenčanja – kazala nam je U. I.

Izazovi novog doba, moderne tehnologije, društvene mreže, u posljednje vrijeme itekako kumuju bračnim razmiricama, koje za posljedicu imaju raspad braka.

– Razveo sam se jer sam sasvim slučajno otkrio da me supruga vara preko Facebooka. Jednog dana pročitao sam poruku njenog ljubavnika koja je stigla na Facebook, nakon koje je razvod bio neminovan – kaže Z. N.

Mladić N. P., koji je u brak stupio zbog rođenja djeteta, navodi kako je očekivao da će bračna zajednica funkcionirati.

– Ispostavilo se da brak nije funkcionirao od samog početka. Naša različitost išla je do te mjere da mi je supruga gledala na vrijeme koje nisam provodio u kući. Ukoliko bih ostajao koju minutu duže, počelo se analizirati gdje sam bio i šta sam radio. Nisam mogao trpjeti takav presing i odlučio sam se na razvod braka – kaže N. P.

Cijene brakorazvodne parnica i visina alimentacija

– Postupak brakorazvodne parnice odvija se u etapama i u suštini može trajati od 30 dana do jedne godine – pojašnjava advokat Azur Prnjavorac.

Etape brakorazvodne parnice odnose se na izradu tužbe, pripremno sudsko ročište i glavno sudsko ročište i koštaju 360 KM po radnji, što je u skladu s advokatskom tarifom koja je određena i ujednačena na cijelom teritoriju FBiH.

Nakon podnošenja zahtjeva ili tužbe za razvod braka i podjele imovine, bračni partneri se prije sudskog ročišta moraju odlučiti o brizi nad djecom. Alimentacija na području FBiH prosječno iznosi 250 KM mjesečno, ali ukoliko se ne postigne dogovor između bračnih partnera, odluku o visini alimentacije donosi nadležni sud u Bosni i Hercegovini.

Podjela Imovine

Posebna imovina je ona koju je bračni partner stekao prije sklapanja braka, a zajednička je ona imovina koju su bračni partneri stekli radom tijekom trajanja bračne zajednice. Podjela zajedničke imovine je utvrđivanje suvlasničkog udjela svakog bračnog partnera u zajedničkoj imovini. Bračni partneri mogu zaključiti sporazum o podjeli zajedničke imovine pred notarom u Bosni i Hercegovini, a ako se bračni partneri ne mogu dogovoriti, podjelu vrši nadležni sud u Bosni i Hercegovini.

Imovinsko-pravni odnosi bračnih partnera mogu se urediti predbračnim ili bračnim ugovorom, sačinjenim pred notarom u Bosni i Hercegovini. Bračni partneri ne mogu ugovoriti primjenu prava druge države na imovinsko-pravne odnose.

Nakon podnošenja zahtjeva za razvod braka i podjele imovine, roditelji se prije sudskog ročišta moraju odlučiti za skrb nad djetetom te se dogovoriti o visini alimentacije. Ukoliko nije moguće postići dogovor, odluku na kraju donosi sud.

a Od 2609 rastavljenih brakova u Bosni i Hercegovini u 2015. godini, 107 trajalo je kraće od jedne godine, 334 braka su trajala od jedne do dvije godine, 307 je trajalo tri do četiri godine i 1861 brak je trajao pet i više godina. Prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, “najveći broj bračnih parova rastavi se poslije pet ili više godina braka.

a Razlozi su različiti. Najčešće se to odnosi na materijalne stvari i korist koju imaju bračni partneri. Onog trenutka kada to nestane, brak bude razoren. “Tu su i drugi izazovi poput siromaštva koje stvara uvjete da ljudi brzo gube povjerenje jedni u druge. Ako ne možete osigurati svojoj obitelji standardne uvjete za život, onda nastaju problemi u obitelji

Nekada, i to ne baš tako davno, brak je predstavljao nešto sveto. Danas ga se uglavnom shvaća suviše olako. Tako broj sklopljenih brakova u Bosni i Hercegovini opada iz godine u godinu, dok je broj rastava u porastu.

U posljednje četiri godine u Bosni i Hercegovini godišnje oko dvije i pol hiljade bračnih parova sudski se razveli u BiH.

Izvor: ePravo
Avatar
LajkMeee
Postovi: 17
Pridružen/a: 04 ožu 2013, 22:29
Kontakt:

12 lis 2019, 13:29

Zanimljiv clanak: Koliko je brak u Bosni i Hercegovini mrak

Podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju da je tokom prvih šest mjeseci 2017. godine u BiH sklopljeno 7.655 brakova, što je u odnosu na prvih šest mjeseci 2016. manje za 3,69 odsto. Pokušali smo istražiti koji su najčešći razlozi za odgađanje braka; Da li su to oni ekonomske prirode, strah od vezivanja, nespremnost ili već “viđeni” neuspjeh braka?

Prema najsvježijim statističkim podacima, djevojke u prosjeku imaju 28 godina kada ulaze u prvi brak, dok je prosječni mladoženja tri godine stariji.

Emocionalna preplavljenost

Ima i situacija da su problemi zbog kojih se partneri obraćaju za pomoć toliko različiti da ponekad, kako kaže Fejzić, ni sami nisu usaglašeni oko toga zbog čega su tu.

A koliko tada pomaže bračno savjetovanje kako bi parovi shvatili i riješili uzroke sukoba koji im opterećuju vezu ili brak?
image
U modernom društvu muškarci više nisu hranitelji

- Uz stručnu pomoć partneri mogu donijeti racionalniju, odnosno ispravniju odluku po pitanju razvoda bračne zajednice. Vjerujemo i podržavamo partnere da vrijedi uložiti napor u partnerski odnos kakav god da bude ishod partnerskog odnosa, bilo da ostaju u odnosu ili da ga kvalitetno završe, kaže Fejzić i ističe da u okviru ove terapije uspješnost tretmana zavisi od samih partnera i njihove spremnosti za neophodne promjene.

Korisnost tretmana se ogleda u pružanju mogućnosti za otvaranje novih perspektiva i ovladavanja nekim novim vještinama i obrascima ponašanja jer partneri, ističe psihologinja Fejzić, vrlo često nisu u mogućnosti da se čuju i razumiju zbog emocionalne preplavljenosti.
image
I žene i muškarci danas se promovišu kao uspješni

Ne možemo reći da su prijašnji brakovi bili kvalitetniji od ovih današnjih, jer svako vrijeme nosi sa sobom određena pravila i stilove života, pa tako i utiče na kvalitet bračne zajednice.

- Danas u modernom društvu muškarci više nisu hranitelji i žene ne pristaju na asimetričnu podjelu poslova. Neki muškarci malo teže prihvataju promjene jer smatraju da gube dio privilegija, dok drugi i sami insistiraju i prihvataju ovakav način funkcionisanja porodice, objašnjava Hadžić.

Ključ ili univerzalni recept za kvalitetan brak ne postoji. On ovisi o mnogo faktora, a najviše od samih partnera i njihove spremnosti na ulaganje u bračnu zajednicu.

- Upravo bismo mogli reći da ključ kvalitetnog partnerskog odnosa leži u spremnosti partnera za stalnim preispitivanjem i bavljenjem partnerskim odnosom, s obzirom na to da partneri dolaze iz različitih društvenih konteksta, sa različitim iskustvima, načinima emotivnog vezivanja i pokazivanja osjećanja. Nijedan odnos, pa tako ni partnerski, ne miruje, nužno je da se razvija, unapređuje i dobija novi kvalitet, tvrdi psihologinja Hadžić.
image
Većinu kriza moguće je prevazići

Za kraj naša sagovornica ističe da većina ljudi ima nerealna očekivanja u pogledu dugogodišnjih veza. Očekuju da će se stvari same od sebe razvijati dobro i pozitivno, a da oni ne moraju bilo šta napraviti. Ovakva očekivanja dovode do zanemarivanja partnera i partnerskog odnosa i vrlo često su osnova za pojave krize u odnosu.


Meliha Fejzić, profesorica pedagogije, porodični psihoterapeut iz Kantonalne JU Porodično savjetovalište Sarajevo, kaže da se pravo vrijeme za brak razlikuje od osobe do osobe, ali i od situacije do situacije.

- Pored starosne dobi, neophodan je i određeni stepen emocionalne i socijalne zrelosti partnera. Razine zrelosti i životna iskustva vrlo često variraju. Neki ljudi su spremni za brak sa osamnaest godina, a neki ne postanu spremni ni mnogo kasnije, ističe Fejzić.

Mirela Hadžić, psiholog u Centru za mentalno zdravlje Ilidža, ističe da pored zrelosti i loša ekonomska situacija kod većine parova utiče na odgađanje braka.
image
Neki ljudi su spremni za brak sa osamnaest godina

Moderni stil života

- Danas je ekonomska situacija zastupljenija više nego prije. Odluka za stupanje u brak u velikoj mjeri zavisi i od prijašnjih iskustava na planu partnerskih odnosa, iskustava iz primarnih porodica koja značajno određuju stav po pitanju braka, smatra Hadžić.

Također, želja za karijerom nekada zna “kočiti” čovjeka da uđe u brak jer ima potrebu da se ostvari i na nekom drugom planu, a ne samo na planu porodice.
image
Želja za karijerom nekada zna "kočiti" čovjeka da uđe u brak

- Te potrebe sve su izraženije zbog modernog stila života, a veće su i mogućnosti obrazovanja te izloženost medijima u kojima se žene i muškarci promovišu kao uspješni i efikasni u mnogim sferama života, smatra Hadžić. No, s druge strane, čovjeku koji je dovoljno zreo da odredi prioritete u svom životu te uskladi svoje potrebe sa mogućnostima želja za karijerom sigurno nije kočnica za brak.

Kako kaže, ona može postati izgovor samo onda kada čovjek nema dovoljno kapaciteta da se suoči sa onim što brak sa sobom nosi te naglašava da se i granica rođenja prvog djeteta pomjerila, pa se u društvu posmatra kao da se žena nije udala na vrijeme. Podvlači kako interes mladih nije samo fokusiran na zasnivanje porodice i braka, već su potrebe mnogo veće i šire.

- Moderno društvo u kojem živimo mijenja stavove mladih po mnogim životnim pitanjima, pa time i po pitanju ulaska u brak i zasnivanja porodice. Danas je značajno naglašena ravnopravnost muškaraca i žena. Uz to, žene i muškarci danas se u većini slučajeva obrazuju, rade i imaju potrebu aktivno učestvovati u svim sferama života, ističe Hadžić.
image
Trudnoća je posebna motivacija za ulazak u brak

Nekada je bilo društveno neprihvatljivo i smatralo se sramotom da žena uđe u brak trudna, a danas je trudnoća posebna motivacija za ulazak u brak.

Naša sugovornica kaže da je i dalje prisutan stav da trudnoća podrazumijeva ulazak u brak jer značajno je određen kulturološkim faktorom i očekivanjima sredine u kojoj živimo. Međutim, danas se i taj stav značajno mijenja, jer mnogi parovi se odlučuju za zasnivanje vanbračne zajednice koja postaje sve prihvatljivija u društvu.

- Naprimjer, imala sam klijenticu koja je ostala u drugom stanju nakon godinu veze. Trudnoća potiče na razmišljanje o budućnosti, preispitivanje sebe i partnera u vezi sa spremnosti za brak. Uz podršku porodice i partnera, odlučili su se na vanbračnu vezu jer su oboje zaključili da nisu spremni na brak, priča Hadžić.
image
Granica rođenja prvog djeteta se pomjerila

Fejzić ističe da trudnoća u početnoj fazi porodičnog funkcionisanja pred partnere postavlja i zahtjeve roditeljske uloge, što pored navedenih izazova može da napravi dodatni pritisak na partnerski odnos.

U ovoj kompleksnoj temi skoro da se nismo mogli ne dotaći i razvoda u našoj državi, jer sve ih je više.

Da su krize sastavni dio partnerskog i porodičnog funkcionisanja, pokazuju i podaci Agencije za statistiku BiH. Tokom prvih šest mjeseci 2017. godine razveden je 941 brak, što je 11,89 odsto više u odnosu na isti period 2016.

Motivacija za promjene

Da li je razvod jedino rješenje problema, upitali smo u Porodičnom savjetovalištu.

- Svaka kriza ne znači nužno prekid odnosa, ističe Fejzić i naglašava da je većinu kriza moguće prevazići i iskoristiti ih kao mogućnost promjene života nabolje, naravno, uz spremnost oba partnera da rade na unapređenju odnosa.
image
Raste psihološko nasilje među partnerima

Postavljaju se pitanja da li partneri žele spasiti brak, sa kojim očekivanjima su ušli u brak, da li su ta očekivanja realna, koliko su spremni uložiti u partnerski odnos, koliko je ostalo sačuvanog u partnerskom odnosu.

- Odgovori na ova pitanja govore o stepenu motivacije za neophodne promjene na individualnom planu, ali i u partnerskom funkcionisanju kroz proces savjetovanja i psihoterapije. Veliki broj tretmana partnerske/bračne terapije završi tako što partneri unaprijede partnerski odnos i ostanu zajedno, ali ima i tretmana kada je razvod ili prekid odnosa prihvatljivija opcija za jednog ili oba partnera, ali i rješenje i uređenje njihovog odnosa, kaže nam Fejzić.

Hadžić nam je navela jedan primjer:

“Bračni par dolazi na psihološko savjetovanje jer supruga želi razvod braka. U braku su nekoliko godina. Suprug bračnu zajednicu doživljava dosta tradicionalno, dok ona brak vidi kao ravnopravan odnos. Navodi da suprug ne podržava njene životne stavove i ne razumije je. Ističe da je zbog toga prestala da ga voli, te da ona ne vidi mogućnost da ostane u braku. S druge strane, suprug u više navrata ponavlja da ne razumije u čemu je problem, da se trebaju boriti za brak i da supruga treba da odraste”.

- Iz ovog primjera se vidi da razvod postaje opcija onda kada jedna strana u bračnom odnosu više ne vidi drugi izlaz. Zašto osoba razvod vidi kao jedino rješenje, kompleksno je pitanje i individualno je za svakog pojedinca. Bitno je određeno osobinama ličnosti i stavovima pojedinca po pitanju bračne zajednice, što se najbolje vidi iz ovog primjera, kaže Hadžić.
image
Najčešći su problemi u komunikaciji

A problemi sa kojima se parovi susreću i traže stručnu pomoć su raznovrsni. Najčešći su problemi u komunikaciji, različiti stavovi po pitanju odgoja djece i drugih važnih životnih pitanja, nedovoljno vremena koje provode zajedno, emocionalno udaljavanje...

Hadžić naglašava da se u posljednje vrijeme sve češće susreće sa različitim oblicima nasilja u bračnoj zajednici.

- U velikom je porastu psihološko nasilje među partnerima, ali je ono često praćeno fizičkim i ekonomskim nasilje. Kada je o ovom problemu riječ, češće su izložene žene, mada je prisutno i nasilje nad muškarcima, ali u znatno manjoj mjeri, ističe naša sugovornica.

www.bih-pravo.org
Avatar
Rocky
Postovi: 15
Pridružen/a: 05 ožu 2013, 05:34
Kontakt:

13 lis 2019, 11:15

Vodič za razvod braka objašnjava kako se pametno razvesti

Glavni razlozi zbog kojih se bosanci rastaju:

I.M. kaže nam kako je, u najkraćim crtama, razlog za razvod braka dugotrajno nezadovoljstvo partnerskim odnosom. To nezadovoljstvo proizlazi iz nerazumijevanja, neusklađenosti i različitog poimanja svog i partnerskog života.

K.K. pak objašnjava da po njezinu dosadašnjem iskustvu rada s klijentima do razvoda braka u Bosni i Hercegovini najčešće dolazi kada se jedan od partnera zaljubi u drugu osobu: 'Preko preljuba većina parova prijeđe, no kada se pojavi zaljubljenost, situacija je drugačija. Dugotrajno narušeni odnosi prije će doprinijeti da potražimo utjehu u nekome tko nas razumije, upravo oni koje je navela i kolegica Iva'

Pitanja koja si svi trebaju postaviti prije konačne odluke o razvodu braka u BiH

Kod takve odluke koja će život cijele obitelji okrenuti naglavačke pitanja ima i previše, ali autorice "Vodiča za razvod braka" kažu nam da je na početku važno izbjeći zamku zbog koje će par donijeti pogrešnu odluku. Na pogrešnu odluku najčešće ih navode misli poput onih da u braku treba ostati jer imaju djecu, strahuju od materijalne nesigurnosti ili gubitka kakvog društvenog statusa jer će biti razvedeni.
Po sudu autorica to su zapravo i najteže dileme. Kada ih parovi razriješe i odluče se na razvod, tada se postavljaju nova pitanja poput zajedničkog dogovora oko daljnjeg ostvarivanja roditeljske skrbi.
'Pitanje oko kojeg se partneri često razilaze i koje u praksi u pravilu bude veliki kamen spoticanja i izvor konflikata je kako roditeljska prava i obveze koje roditeljska skrb podrazumijeva ostvarivati u novim okolnostima', objašnjava advokat.

Parovi se jako teško dogovaraju oko roditeljske skrbi

Ne treba zaboraviti da osim dogovora oko roditeljskih prava ili podjele bračne stečevine, parovi trebaju razgovarati s članovima obitelji i suočiti se s okolinom, a tu je i mnogo proceduralno-pravnih pitanja kojim redoslijedom obavljati sve što je potrebno.

Najčešće prepreke mirnom procesu razvoda
Među tri najčešće prepreke obično su nerazriješene emocionalne povrede koje sa sobom vuku porive za optužbama, kritikama ili osvetom i na žalost se nerijetko prelamaju preko leđa djece. Parovi se jako teško dogovaraju oko roditeljske skrbi pa se onda upuštaju u borbu oko toga tko će dobiti dijete. Dijete nije stvar, poput stana ili auta, da bi ga nakon razvoda dobila majka ili otac, naglašavaju autorice. Sud odlučuje o tome s kim će dijete otići ili pak ostati živjeti, ali roditeljska skrb ostaje zajednička. Kako bi to ljudima sjelo, u 'Vodiču' je čitavo poglavlje posvećeno upravo toj temi. Treći razlog nema veze sa samim parom, već sustavom jer je neorganiziran pa to postaje dodatan izvor frustracija.

Problemi sustava koji sve dodatno otežavaju
Autorice 'Vodiča o razvodu braka" kažu da je i kod procesa razvoda braka dodatan problem nedostatak adekvatne koordinacije između nadležnih tijela pa onda ljudi, primjerice, bespotrebno hodaju od suda do centra za socijalnu skrb i nazad što produbljuje cijeli problem i težinu razvoda.

'Po mom viđenju cijeli postupak razvoda izrazito je krut i zastario. Do sada nije bilo adekvatne praktične literature iz koje na jednom mjestu možete saznati sve što vas, kako pravno tako i psihološki, očekuje pa se ljudi nerijetko nađu u čudu kad shvate koliko sve to iziskuje vremena, odnosno angažmana. Vjerujemo da će 'Vodič' uvelike će pomoći svima koji ga uzmu u ruke da iz svih psiholoških i proceduralno-pravnih zamki i zavrzlama isplivaju što brže i efikasnije kako bi mogli nastaviti sa životom', kaže M.V.

Djeca su posebno osjetljiva tema kod razvoda braka, a ona su najvažnija

Prije svega, oba bi roditelja zajedno trebala reći djetetu da se razvode i bez međusobnog optuživanja jer tako djecu zamaraju detaljima tko je kriv i odgovoran za rastavu. Djeci treba dati informacije o tome gdje će ona živjeti i na koji način će se viđati s roditeljem koji nije prisutan. Njima razvod ne znači samo djelomični gubitak roditelja već i promjene u njihovu životu na koje se ponekad vrlo teško prilagođavaju. Ako će se dijete preseliti u drugu kuću ili primjerice promijeniti školu, treba imati na umu da ga treba pripremiti na te promjene te se naoružati razumijevanjem za eventualne poteškoće poput popuštanja u učenju, emocionalnih ispada i sl., naglašavaju autorice.
Nadalje, jako je važno reći da nisu krivi za razvod braka njihovih roditelja jer je to stvar odraslih, a ne djece. Još je važnije skupiti snage i u tom mirnom razgovoru pokazati djeci da ih volite, reći im da činjenica što više nećete biti zajedno nema nikakve veze s ljubavi koju prema njima osjećate.

Djeci treba posebno posvetiti pažnju tijekom razvoda i promjena koje utječu na sve članove obitelji
Mlađa djeca češće osjećaju odgovornost za razvod braka

Djeca u dobi od dvije do tri godine sigurno će primijetiti da jedan od roditelja ne živi u kući, no nije im baš jasno zašto je to tako.

One malo starije koji mogu shvatiti da se roditelji rastaju i da više neće biti u zajedničkom domu, ne smije se stavljati u poziciju da biraju na čiju će stranu stati ili opterećivati s razlozima prekida braka. U njihovim malim glavicama nastaje pomutnja i moguće je da krivnju prebace na sebe, prisjete se nekog trenutka kada ste bili ljuti jer primjerice nisu pospremili igračke pa to shvate kao razlog za razvod, objašnjava K.P.

Adolescenti se znaju ponekad osjećati napušteno, pogotovo ako jedan od roditelja ne održava odnos. Iako su adolescenti sposobni puno shvatiti, nisu svi isti i potreban je različit pristup. Sve ovisi o osobinama djeteta, komunikacije koju roditelji imaju, promjena koje su se zbile nakon rastave ili međusobnoj komunikaciji između roditelja.

Normalno je da si dijete postavlja razna pitanja zašto je došlo do razvoda braka. Tada je s njima potrebno o tome razgovarati, ali treba voditi računa da se ne govori loše o drugom partneru jer time potičete da se dijete srami oca ili majke i razvijate u njemu loše osjećaje. U redu je pričati o razvodu, ali samo i jedino na način da ukažete djetetu da se niste slagali, da ste oboje griješili i da ste znali bolje tada, da bi se drugačije ponašali.

K.P. kaže kako iz iskustva zna da je ponekad potrebna velika upornost i vrijeme prije nego što djeca shvate da nisu odgovorna za razvod i da ih roditelji neizmjerno vole: 'Sjećam se jedne klijentice čija su djeca pripala mužu. Ona se morala odseliti iz obiteljske kuće. Iako je imala određena viđanja svaki drugi vikend, pokušavala je svoju djecu nazivati svakodnevno, a djeca se ne bi javljala na telefon. Stalno su je optuživala kako ih je napustila. Ona im je svakodnevno slala poruke da ih voli najviše na svijetu te se nakon nekog vremena situacija normalizirala.'
Odgovori
  • Info
  • Online

    Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 7 gostiju.