Mudre izreke

Edukacija, Kultura, umjetnost i nauka
Odgovori
Avatar
malenipuz
Postovi: 36
Pridružen/a: 03 ožu 2013, 14:43
Kontakt:

02 kol 2015, 20:25

''Jedna dlaka u juhi je relativno mnogo, a na glavi relativno malo''

Još jedna iz bogatog opusa izreka moga blagopočivajućeg djeda.

Gore spomenuta izjava nastala je tijekom jedne žučne rasprave u svezi znamenite teorije relativiteta, koju su vodili moj blagopočivajući djed i njegovo cijenjeno društvo.
Spomenuta rasprava vođena je 26. listopada, 1969. u nekadašnjem znamenitom mostarskom restoranu ''Zagreb'' (za manje upućene, spomenuti restoran se nalazio tik uz lokaciju nekadašnjeg Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva ''Hrvoje'' , iliti starog kina ''Partizan'', na južnom kraju nekadašnje ulice Matije Gubca, a danas Franjevačke ulice.)
U jednom trenutku, dok su uz juhu kao predjelo, raspravljali o ovoj teoriji, moj blagopočivajući dedo je u svojoj žlici ugledao vlas. I umjesto da se s negodovanjem obrati konobaru koji ih je posluživao oko stola, on je iskoristio tu situaciju da izgovori ovu izreku, te uz pomoć ovog tako plastičnog i realanog životnog primjera relativiteta, okrene diskusiju u svoju korist1.

Rasprava, kao i svaka rasprava je ostala bez krajnjih pobjednika, ali ova rečenica, ova živa misao genijalnog čovjeka, zahvaljujući vrijednom povjesničarskom radu naših ljudi, ostala i dan-danas kao vrijedan doprinos našoj bogatoj kulturnoj ostavštini.


1. Horvat B. Nit vremena veličanstvenog grada na Neretvi. U: Puljak A, Mihok D. i sur. Čovjek na razmeđu vremena. Zagreb: Acta Academ Croatica, 1998;24(Suppl 3):9-14.
Odgovori
  • Info
  • Online

    Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 0 gostiju.