Ispis iz bosanskog drzavljanstva - cijena

Pravosuđe Bosne i Hercegovine
Odgovori
Avatar
Melinameli
Postovi: 62
Pridružen/a: 29 stu 2016, 17:57
Kontakt:

10 stu 2019, 16:11

Sve ću nakratko napisati, nemam nikakvu povezanost sa Bosnom i Hercegovinom, nisam rođena u BiH, međutim upisana sam državljanstvo BIH na osnovu roditelja. Ovdje su mi rekli da je to tako po zanima o državljanstvu Bosne i Hercegovine (moji roditelji su drzavljani BiH - pa sam od njih dobila državljanstvo BiH po nasljedstvu).

Prije godinu dana sam dobila Njemacko drzavljanstvo (Garanciju za sticanje Njemackog drzavljanstva) (imam i Hrvatsko drzavljanstvo). Sada se moram ispisati iz bosanskog drzavljanstva, za kojeg nisam znala niti da ga posjedujem. Pocetkom veljace ove godine sam predala zahtjev za Ispis iz bosanskog drzavljanstva putem ambasade BIH i do danas (proslo je 10 mjeseci) nisam dobila nikakav odgovor. Ispis iz bosanskog drzavljanstva sam platila u konzularnom uredu BiH i od tada cekam, cekam i cekam, da sam znala da ce ovako ici ne bih nikad preko njih radila. Kada ih nazovem telefonom ne javljaju mi se, zovem svaki dan, ali kako vidim po ocjenama koje ima konzulat BiH takvi su izgleda prema svima i to godinama. Ne preporucujem nikom odricanje od BiH drzavljanstva u Njemackoj.

Prvi put su mi nakon 6 mjeseci cekanja predmet vratili nazad i rekli da mi nedostaje nadovjera na jednom stranom dokumentu.

Na moje e-mailove (10 emailova, napokon na jedan dat odgovor) Ambasade BiH sam dobila jako opcenite (i polupismene) odgovore:

"Poštovana,

Zaprimili smo Vaš upit od 04.10.2019. godine kojim se interesirate o stanju predmeta povodom zahtjeva za Ispis iz bosanskog državljanstva.
Ispis iz BIH drzavljanstva odnosno postupak odricanje od bosanskog drzavljanstva
Izvješćujemo Vas da ćete o donesenoj odluci povodom Vašeg zahtjeva za Ispis iz bosanskog drzavljanstva biti obaviješteni putem Naše Ambasade BIH, prema mjestu podnošenja zahtjeva, radi ličnog uručenja riješenja o prestanku državljanstva Bosne i Herceogovine, ako rješenje bude doneseno ispred Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Prilikom preuzimanja rješenja o ispisu iz BIH državljanstva dužni ste priložiti Vaš oginalni pasoš BiH

Sa poštovanjem,"Da li mi itko moze sa sigurnoscu reci:
1. Da li postoji zakonski rok obrade podataka tj. do kad je Ministarstvo civilnih poslova duzan gradjanima BiH dati dogovor/rjesenja na upite/zahjteve? I sto drzavljanin BiH moze uciniti tj. gdje i kome se zaliti ako se taj rok prekrsi? Ispis iz BiH drzavljanstva
2. Da li postoji mogucnost pisanja pozurnice - da se ubrza sve ? Odricanje bosanskog drzavljanstva
3. Da li mogu dobiti uvid u svoj predmet? Zelim tocno vidjeti koji dokumenti su vec pribavljeni i koji im to fale i zasto!
4. Da li angaziranjem odvjetnika / advokata u ovom predmetu mogu brze doci do mojih odgovora i do konacnog rjesenja o odricanje od drzavljanstva BiH ?
5. Ovdje su mi naveli da kada sve završim oko ispisa iz bosanskog državljanstva da mi je potrebna i potvrda da nije uložena žalba na odluku o ispisu iz BiH državljanstva. Da li tko zna koji organ izdaje u BiH takvu potvrdu ?
6. Da li je nadlezno Ministarstvo civilnih poslova BIH ispis iz drzavljanstva ?
Kako vidim ovo nema sanse da bude zavrseno u 2019 godini, a nece sigurni ni u 2020

Hvala Vam unaprijed na odgovorima!

Lijep pozdrav,
Avatar
Lael Pilarz50
Postovi: 67
Pridružen/a: 02 ožu 2013, 05:16
Kontakt:

10 stu 2019, 16:58

Čuj čekaš 10 mjeseci, brzi su :-)

Pogledaj neki pravni forum slabo ces ovdje naci pravnike koji znaju te odgovore, uglavnom raja nema pojma o tome ako licno nije radila pa da ti neko nesto da iz licnog iskustva mada ne znam koliko ti je to korisno

Evo ti ovaj link imas tu puno informacija: https://www.bih-pravo.org/odricanje-isp ... t2660.html
Avatar
sarajlija
Postovi: 12
Pridružen/a: 17 lis 2015, 18:10
Kontakt:

11 stu 2019, 08:11

Pa mislim da su rokovi za Ispis iz bosanskog drzavljanstva propisani zakonom o državljanstvu BiH

Član 33. zakona o drzavljanstvu Bosne i Hercegovine
1. Ministarstvo civilnih poslova iz člana 30. st 1. i 2. moraju riješiti molbu za Ispis iz bosanskog drzavljanstva u periodu od 60 dana od primanja uredne prijave.
Odluke o odbijanju prijave za sticanje ili odricanje bosanskog drzavljanstva ili odluke da se oduzme državljanstvo, moraju sadržavati razloge u pisanoj formi.

2. Zainteresovana lica mogu pokrenuti upravni spor protiv odluke iz prethodnog stava.
Avatar
TopRobert
Postovi: 17
Pridružen/a: 04 ožu 2013, 09:44
Kontakt:

12 stu 2019, 09:29

Mislim da odjel za drzavljanstvo - Ministarstvo civilnih poslova BiH ne rjesava samo Ispis iz bosanskog drzavljanstva, nego i REVIZIJU drzavljanstva, i primitak u drzavljanstvo Bosne i Hercegovine upise u drzavljanstvo BiH itd...

Ne radi se samo o Ispis iz bosanskog drzavljanstva, nego o mnogo drugih postupaka.

Ministarstvo civilnih poslova BIH ispis iz drzavljanstva - Bosanski konzulat Frankfurt - Minhen - ispis iz bosanskog drzavljanstva - advokat za ispis iz bosanskog drzavljanstva
Avatar
Rocky
Postovi: 15
Pridružen/a: 05 ožu 2013, 05:34
Kontakt:

13 stu 2019, 08:30

Baš si pogriješila što si pokušala preko Ambasade BiH - to je najbolje uraditi preko advokat koji je za to specijaliziran cijeli život.

Imas jednog koji se time bavi svi ga hvale jako, a i cijena ti je povoljnija nego licno da radis ili preko Ambasade BiH / Konzulat BIH - advokat za ispis iz bosanskog drzavljanstva to tebi rjesava odnosno odricanje od bosanskog drzavljanstva preko advokata
Avatar
Puelllica
Postovi: 51
Pridružen/a: 31 pro 2012, 07:42
Lokacija: Russia
Kontakt:

14 stu 2019, 08:59

Kakva je situacija što se naslijeđa tiće kada uradis ispis iz BiH državljanstva ?

Šta je sa kupovinom novih nekretnina ?

Vidiš, o naslijeđivanju nisam razmišljao. Nije da imam što za naslijediti, za bankovne račune imam punomoć, doduše neznam što će se desiti kad se u banci pojavim sa stranom putovnicom.

U istom kontekstu je plaćanje eventualnih troškova poput groblja, pretpostavljam da ću prije ili kasnije morati otvoriti račun u BiH, sumnjam da će gradska groblja slati račun u inozemstvo, no možda me iznenade, ili jos gore grob unište ako niko ne plati za mnee.
From Rusia whit love.
Avatar
branislav90
Postovi: 26
Pridružen/a: 22 kol 2015, 12:00
Kontakt:

14 stu 2019, 17:11

Da li postoji neki dobar razlog za odricanje od bosanskog drzavljanstva od svog i prelaska na drzavljanstvo neke druge države ? Tebe kako sam shvatio zanima cijena ispis iz bosanskog drzavljanstva 2020 odnosno 2019 ? samo angazuj po mojim instrukcijama - advokat za ispis iz bosanskog drzavljanstva
Avatar
Korisnik
Postovi: 28
Pridružen/a: 03 ožu 2013, 06:00
Kontakt:

15 stu 2019, 11:25

Pa daj nisi ni znala da si drzavljanka BiH ? Pa to ti je tako, ako su ti roditelji drzavljani Bosne i Hercegovine i dijete je, ja mislim da je to tako u cijelom svijetu ?

Pazi ovaj članak:

Državljanstva BiH se odriču čitave porodice

Godišnje se u prosjeku blizu tri i po hiljade građana odrekne državljanstva BiH. U ovoj godini trend je povećan, potvrđeno je za N1 iz Ministarstva civilnih poslova BiH. Česti su slučajevi i kada se zbog budućnosti u nekoj drugoj zemlji državljanstva odriču i čitave porodice.

Ukupno od 1996. godine do 2020 g državljanstva BiH su se odrekle 72.523 osobe. Samo u ovoj godini njih 3.335.

"Imamo slučajeve da to urade kompletne porodice. Posebno mislim da treba da zabrine činjenica da se često radi o mlađim osobama, u najboljoj životnoj dobi. Radi se o osobama od 23, 30 ili 40 godina starosti", kazao je Milan Zjajić, Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Građani BiH najčešće se odriču bh. državljanstva u korist Njemačke i Austrije. Haris Halilović iz Svjetskog saveza dijaspore BiH kaže da je procedura komplikovana,

"Uglavnom su pravdali olakšavanje prilikom zapošljavanja, napretkom u karijeri, lakša putovanja, lakši prolazak i manje maltretiranja na granicama. Mnogi od njih su se žalili na proceduru koja traje jako dugo", ističe Halilović.

Ako se odričite BiH državljanstva morate to i platit jer postoji taksa za državu BiH.

"Ona iznosi 800 KM, a za osobe koja se odriču u korist država nastalih od bivše SFRJ ta taksa iznosi 200 KM", dodaje Zjajić.

BiH sporazume o dvojnom državljanstvu ima samo sa Hrvatskom, Srbijom i Švedskom. Postoji inicijativa da se sličan sporazum potpiše i s Turskom.

SAD, Australija, Kanada i Novi Zeland tolerišu posjedovanje dvojnog državljanstva. U svim ostalim slučajevima - građani ako žele državljanstvo druge zemlje moraju odraditi odricanje od BiH državljanstva. Za većinu dileme nema.
Avatar
malenipuz
Postovi: 36
Pridružen/a: 03 ožu 2013, 14:43
Kontakt:

15 stu 2019, 15:36

Da li je odricanje od drzavljanstva BiH isto sto i ispis iz drzavljanstva BiH ili otpust iz drzavljanstva BiH ? Jer negdje pise jedno, a negdje drugo, da li su to razlicite procedure ?

Negdje pise cak i otpust iz bosanskog drzavljanstva
Avatar
lijeposjecaj
Postovi: 13
Pridružen/a: 04 ožu 2013, 09:54
Kontakt:

16 stu 2019, 11:34

Puelllica je napisao/la:Kakva je situacija što se naslijeđa tiće kada uradis odricanje od BiH drzavljanstva ?

Šta je sa kupovinom novih nekretnina ?

Vidiš, o naslijeđivanju nisam razmišljao. Nije da imam što za naslijediti, za bankovne račune imam punomoć, doduše neznam što će se desiti kad se u banci pojavim sa stranom putovnicom.

U istom kontekstu je plaćanje eventualnih troškova poput groblja, pretpostavljam da ću prije ili kasnije morati otvoriti račun u BiH, sumnjam da će gradska groblja slati račun u inozemstvo, no možda me iznenade, ili jos gore grob unište ako niko ne plati za mnee.
Trenutno mislim da ima za poljoprivredno zemljiste, privremeno ogranicenje oko prodaje/kupnje u slucaju da si uradio ispis iz bosanskog drzavljanstva. Potencijalno je moguce da ti odrezu veci porez kao strancu (u buducnosti za sada kako znam ne).
Sto se tice vozacke, tu moras zamjeniti za vozacku zemlje u kojoj zivis u roku 6 mjeseci. Das im Hr putovnicu a oni ti izdaju De ili gdje si vec. Moja De vozacka nema ogranicenje trajanja.

Ako zivis izvan BiH nemas pravo na bosansku osobnu iskaznicu. Znam da zvuci glupo ali tako je. Tek kad prijavih prebivaliste na teritoriju bosne imao bi ponovo pravo na osobnu.

Za nasljedjivanje stranci su ravnopravni s bosanskim drzavljanima.

Ako se u mirovini vratis u Bosnu i Hercegovinu, nakon sto u istoj proboravis 6 mjeseci plus 1 dan unutar kalendarske godine postajes porezni obveznik BiH i moras placati porez na sve prihode, incl. mirovinu. Isto kao sto i sada u nekoj drugoj EU zemlji ne placas nista BiH, nego placas porez zemlji u kojoj si prihavljen da zivis (iako nisi drzavljanin).

Eventualne prednosti boravka u Bosni kao stranac su male.
Dakle najveca stavka ti je porez, radi kojeg je opet svejedno drzavljanstvo, nego ti se mozda isplati boraviti 6 mjeseci i 1 dan izvan Bosne i Hercegovine.
Mada kada BIH udje u EU, mocices ponovo uzeti BiH drzavljanstvo!

I kako ne znas sta je punomoc - to ti je ovlastenje, da nekom prenosis neku ovlast da radi za tebe.
Avatar
ivan
Site Admin
Postovi: 476
Pridružen/a: 17 tra 2013, 14:18
Kontakt:

17 stu 2019, 11:10

malenipuz je napisao/la:Da li je odricanje od drzavljanstva BiH isto sto i ispis iz drzavljanstva BiH ili otpust iz drzavljanstva BiH ?

Rijec odricanje od bosanskog drzavljanstva i ispis iz bosanskog drzavljanstva u ovom kontekstu je isto. Razlika je u pristojnosti izraza. Ispis iz maticne knjige drzavljana bosne i hercegovine je isto sto je raskidanje odnosa na podlozi drzavljanstva izmedju individualca i drzave ili odricanje od BiH drzavljanstva istog sto po mom licnom misljenju je negativan izraz odnosno opis, jer se zeli drugacije reci - nije patriota. Vas razlog za ispisom iz BiH drzavljanstva nema veze ali napisete nista, iz licnih razloga ili ne priznajem vas kao drzavu, niste duzni da navedete a i da opet nema kategorisanja niti se smoje upotrijebiti protiv vase zelje. Pojedine drzave ne dopustaju ispis iz drzavljanstva ili odricanje od drzavljanstva npr. Maroko.
Avatar
lijeposjecaj
Postovi: 13
Pridružen/a: 04 ožu 2013, 09:54
Kontakt:

28 stu 2019, 08:53

Anketa koja je juce bila u poznatim BIH novinama dala je ovakve rezultate:

DA LI BISTE SE ODREKLI BOSANSKOG DRŽAVLJANSTVA?

Da, bez razmišljanja 29,00 %
Da, ako bi mi to omogućilo bolji život negde drugde 40.6%
Ne, nikada 30.4%

Interesantno sta vi mislite i kakvi ce ovdje btli rezultati, neki osjecaj imam da bi ista anketa 2020. bila jos povoljnija u korist onih koji bi se odrekli BiH drzavljanstva !?
Avatar
malenipuz
Postovi: 36
Pridružen/a: 03 ožu 2013, 14:43
Kontakt:

30 stu 2019, 12:40

Šta znači državljanstvo BiH prije svega?

Parče papira koje ne smije biti starije od 6 meseci, da bi mogli da završimo mnoge birokratske zavrzlame...

Da li bih ga mijenjao ?

Pa kao i svako drugo parče papira koje mi završava birokratske zavrzlame...
Avatar
prijateljforuma
Postovi: 20
Pridružen/a: 10 ruj 2015, 12:42
Kontakt:

07 pro 2019, 13:31

Pooštreni propisi za njemačko državljanstvo

U postupku dobijanja njemačkog državljanstva ubuduće će se primjenjivati strožija pravila. Njemačko državljanstvo mogu imati samo lica koja žive u skladu sa njemačkim „načinom života“.

Nakon što se njemačka vladajuća koalicija (CDU/CSU i SPD) složila oko novih pooštrenih propisa o državljanstvu, prijedlog je dat na glasanje u Bundestag. Prema novim propisima osobama sa dvojnim državljanstvom može se oduzeti njemačko državljanstvo ako se dokaže da pripadaju terorističkoj grupi. Sa oduzimanjem državljanstva trebaju računati i osobe koje su prilikom traženja državljanstva koristile lažne podatke. U takvim slučajevima se rok od 5 godina za povrat državljanstva sada produžuje na 10 godina.

Poligamija isključuje dobijanje državljanstva

U nacrtu novih propisa posebno je sporna odredba da se stranci mogu naturalizirati samo ako su se prilagodili „njemačkom načinu života“. Ovakvim stavom koji posebno podržavaju stranke Unije (CDU/CSU), savezna koalicija prema vlastitim navodima želi osigurati da ne mogu biti naturalizirane osobe koje žive u poligamiji. Stoga je Odbor za unutarnja pitanja savezne koalicije zatražio da se u novi zakon o reformi dodjele državljanstva unese poseban član kojim se izričito isključuje državljanstvo za lica sa više brakova.

Formulacija „prilagodili njemačkom načinu života“ naišla je na kritiku dijela opozicije. Za stranku Zeleni ovaj „nejasan kriterij“ može imati dalekosežne posljedice na sve doseljenike u Njemačkoj. „S ovim zakonom Unija nastoji bez nužnosti usvojiti načelo dominantne kulture (Leitkultur) u zakonu o državljanstvu“, kaže zastupnih Zelenih Filiz Polat. Medjutim, opozicijska stranka FDP je saglasna sa prijedlogom jer „treba pojasniti da je prihvatanje njemačkog načina života preduslov za naturalizaciju, a tu se posebno isključuje poligamija“.
Oduzimanje državljanstva za pripadnost terorističkim grupama

Zakonski nacrt Ministarstva unutarnjih poslova, također predviđa da se osobama sa dvojim državljanstvom može uskratiti njemačko državljanstvo, ako se utvrdi da su članovi neke terorističke grupe kao što je džihadska milicija ISIS-a. Međutim, ova odredba se ne može primijeniti retroaktivno. To znači da se ne odnosi na IS-povratnike, odnosno džihadiste sa njemačkim državljanstvom koji su boravili u području kontrole milicije IS-a. Međutim, može se primijeniti na one borce koji dalje borave u preostalim bastionima i područjima povlačenja milicije IS.

Inače nova zakonska uredba dio je migracijskog paketa velike koalicije, koju je Bundestag velikim dijelom usvojio početkom juna mjeseca.
07.12.2019
Avatar
ivan
Site Admin
Postovi: 476
Pridružen/a: 17 tra 2013, 14:18
Kontakt:

02 vel 2020, 12:59

Citam juce clanak 01.02.2020g - "broj odricanja drzavljanstva BIH se smanjuje" tako da je to dobra vijest.

A sto se toga tice - nije istina, pogledaj na Ambasadi BiH u Holandiji ovaj tekst:

Zakon o državljanstvu BiH, tumačenje

Povodom učestalih upita naših državljana koji žive u inostranstvu, pretežito u Holandiji a putem naše Ambasade, a koji se odnose na tumačenje Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegivine nakon donošenja Rješenja od strane Ustavnog suda BiH dana 29.09.2012. godine, Ministarstvo civilnih poslova BiH je obavijestilo o sljedećem: Odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine broj: U-9/11 od 23.09.2011. godine, utvrđeno je da čl. 17. i 39. stav 1. Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH" br. 4/97, 13/99, 41/02, 6/03, 82/05, 43/09 i 76/09), nisu u skladu sa članom I/7.b) i d) Ustava Bosne i Hercegovine i naloženo njeno izvršenje u roku od šest mjeseci. Odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine broj: U-9/11 od 28.09.2012. godine, utvrđeno je da Parlamentarna skupština BiH nije izvršila navedenu Odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u ostavljanom roku, te da navedene zakonske odredbe prestaju da važe narednog dana od dana objavljivanja tog Rješenja u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine.

U skladu sa nevedenim, državljani BiH koji su stekli, odnosno koji steknu državljanstvo druge države bez odricanja od državljanstva BiH, ostaju državljani BiH, jer je poništavanjem navedenih zakonskih odredbi od strane Ustavnog suda BiH, prestala pravna mogućnost da im nadležni organi BiH utvrde prestanak državljanstva BiH zbog sticanja državljanstva druge države.

Državljani BiH koji su se u postupku sticanja drugog državljanstva ispisali iz državljanstva BiH, odricanjem su postali stranci i navedena Odluka Ustavnog suda BiH nema nikakvog uticaja - nije pravno relevantna za njihov državljanski status. Oni, kao i svi drugi stranci, u postupku eventualnog sticanja državljanstva BiH, moraju ispuniti zakonske uslove propisane odredbama čl. 9.-13. navedenog Zakona (odredbe o naturalizaciji i olakšanoj naturalizaciji).
Avatar
Melinameli
Postovi: 62
Pridružen/a: 29 stu 2016, 17:57
Kontakt:

05 vel 2020, 17:04

Samo da Vam saopstim da mi je advokatska kancelarija Prnjavorac sve uradila u roku kracem nego smo ugovorili te da su perfektni u svakom pogledu !

Hvala Vam !
Avatar
Rocky
Postovi: 15
Pridružen/a: 05 ožu 2013, 05:34
Kontakt:

07 vel 2020, 17:56

Izvini kolko kosta ispis iz bosanskog drzavljanstva preko advokata na kraju ?
Avatar
Melinameli
Postovi: 62
Pridružen/a: 29 stu 2016, 17:57
Kontakt:

09 vel 2020, 16:22

Rocky je napisao/la:
07 vel 2020, 17:56
Izvini kolko kosta ispis iz bosanskog drzavljanstva preko advokata na kraju ?
Ja sam bila uvjerena da to vise kosta - ali me je jako povoljno izasla cijena ispis iz bosanskog drzavljanstva - jos niti sam isla u BiH. Povoljnije nego da sam sama isla, a bolje i brze milion puta !
Odgovori
  • Info
  • Online

    Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 0 gostiju.