Ispis iz bosanskog drzavljanstva cijena

Pravosuđe Bosne i Hercegovine
Odgovori
Avatar
Melinameli
Postovi: 60
Pridružen/a: 29 stu 2016, 17:57
Kontakt:

02 sij 2017, 10:51

Štovani korisnici foruma!
Ispis iz bosanskog drzavljanstva cijena 2018
Sve ću nakratko napisati, nemam nikakvu povezanost sa Bosnom i Hercegovinom, nisam rođena u BiH, međutim upisana sam državljanstvo BIH. Ovdje su mi rekli da je to tako po zanima o državljanstvu Bosne i Hercegovine a po roditeljima (oni su bili drzavljani BiH pa sam od njih dobila državljanstvo BiH po nasljedstvu). Ispis iz drzavljanstva BiH

Prije godinu dana sam dobila EU drzavljanstvo (imam i hrvatsko drzavljanstvo) (postupak je trajao nepuna 3 mjeseca). Sada se moram ispisati iz bosanskog drzavljanstva, za kojeg nisam znala niti da ga posjedujem. Pocetkom veljace ove godine sam predala zahtjev za Ispis iz bosanskog drzavljanstva putem ambasade BIH i do danas (proslo je 12 mjeseci) nisam dobila nikakav odgovor. Ispis iz bosanskog drzavljanstva sam platila puno u konzularnom uredu BiH i od tada cekam, cekam i cekam, da sam znala da ce ovako ici ne bih nikad preko njih radila. Kada ih nazovem telefonom ne javljaju mi se, zovem svaki dan, ali kako vidim po ocjenama koje ima konzulat BiH takvi su izgleda prema svima i to godinama. Ispis iz BiH drzavljanstva, odricanje od drzavljanstva bosne i hercegovine

Prvi put su mi nakon 6 mjeseci cekanja predmet vratili nazad i rekli da mi nedostaje nadovjera na jednom stranom dokumentu. Odricanje od BIH drzavljanstva

Na moje e-mailove (12 emailova, napokon na jedan dat odgovor) Ambasade BiH sam dobila jako opcenite (i polupismene) odgovore:

"Poštovana,
Ispis iz bosanskog drzavljanstva cijena 2019
Zaprimili smo Vaš upit od 04.01.2017. godine kojim se interesirate o stanju predmeta povodom zahtjeva za Ispis iz bosanskog državljanstva.
Ispis iz BIH drzavljanstva odnosno postupak odricanje od bosanskog drzavljanstva
Izvješćujemo Vas da ćete o donesenoj odluci povodom Vašeg zahtjeva za Ispis iz bosanskog drzavljanstva biti obaviješteni putem Naše Ambasade BIH, prema mjestu podnošenja zahtjeva, radi ličnog uručenja riješenja o prestanku državljanstva Bosne i Herceogovine, ako rješenje bude doneseno ispred Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine. Ispis iz BiH drzavljanstva u Njemackoj
Odricanje bosanskog drzavljanstva
Prilikom preuzimanja rješenja o ispisu iz BIH državljanstva dužni ste priložiti Vaš oginalni pasoš BiH

S poštovanjem,"

Otpust od bosanskog drzavljanstva

Da li mi itko moze sa sigurnoscu reci:
1. Da li postoji zakonski rok obrade podataka tj. do kad je Ministarstvo civilnih poslova duzan gradjanima BiH dati dogovor/rjesenja na upite/zahjteve? I sto drzavljanin BiH moze uciniti tj. gdje i kome se zaliti ako se taj rok prekrsi? Ispis iz BiH drzavljanstva
2. Da li postoji mogucnost pisanja pozurnice - da se ubrza sve ? Odricanje bosanskog drzavljanstva
3. Da li mogu dobiti uvid u svoj predmet? Zelim tocno vidjeti koji dokumenti su vec pribavljeni i koji im to fale i zasto! Ispis iz BiH drzavljanstva
4. Da li angaziranjem odvjetnika / advokata u ovom predmetu mogu brze doci do mojih odgovora i do konacnog rjesenja o prestanku drzavljanstva BiH ? Odricanje od drzavljanstva BiH
5. Ovdje su mi naveli da kada sve završim oko ispisa iz bosanskog državljanstva da mi je potrebna i potvrda da nije uložena žalba na odluku o ispisu iz BiH državljanstva. Da li tko zna koji organ izdaje u BiH takvu potvrdu ? Ispis iz BiH drzavljanstva koliko kosta

Hvala Vam unaprijed na odgovorima!

Lijep pozdrav,
Avatar
Lael Pilarz50
Postovi: 67
Pridružen/a: 02 ožu 2013, 05:16
Kontakt:

03 sij 2017, 09:33

Čuj čekaš 11 mjeseci, brzi su :-)

Pogledaj neki pravni forum slabo ces ovdje naci pravnike koji znaju te odgovore, uglavnom raja nema pojma o tome ako licno nije radila pa da ti neko nesto da iz licnog iskustva mada ne znam koliko ti je to korisno

Evo ti ovaj link imas tu puno informacija: http://www.bih-pravo.org/ispis-bosansko ... t1050.html
Avatar
sarajlija
Postovi: 15
Pridružen/a: 17 lis 2015, 18:10
Kontakt:

04 sij 2017, 15:15

Pa mislim da su rokovi za Ispis iz bosanskog drzavljanstva propisani zakonom o državljanstvu BiH

Član 33. zakona o drzavljanstvu Bosne i Hercegovine
1. Ministarstvo civilnih poslova iz člana 30. st 1. i 2. moraju riješiti molbu za Ispis iz bosanskog drzavljanstva u periodu od 60 dana od primanja uredne prijave.
Odluke o odbijanju prijave za sticanje ili otpust ili odluke da se oduzme državljanstvo, moraju sadržavati razloge u pisanoj formi.

2. Zainteresovana lica mogu pokrenuti upravni spor protiv odluke iz prethodnog stava.
Avatar
TopRobert
Postovi: 18
Pridružen/a: 04 ožu 2013, 09:44
Kontakt:

05 sij 2017, 16:28

Mislim da odjel za drzavljanstvo ne rjesava samo Ispis iz bosanskog drzavljanstva, nego i REVIZIJU drzavljanstva, i primitak u drzavljanstvo Bosne i Hercegovine upise u drzavljanstvo BiH itd...

Ne radi se samo o Ispis iz bosanskog drzavljanstva, nego o mnogo drugih postupaka.
Avatar
Rocky
Postovi: 15
Pridružen/a: 05 ožu 2013, 05:34
Kontakt:

06 sij 2017, 17:03

Baš si pogriješila što preko njih radiš to je najbolje uraditi preko advokat koji je za to specijaliziran.

Imas jednog koji se time bavi svi ga hvale jako, a i cijena ti je povoljnija nego licno da radis ili preko Ambasade BiH
Avatar
Puelllica
Postovi: 51
Pridružen/a: 31 pro 2012, 07:42
Lokacija: Russia
Kontakt:

07 sij 2017, 10:32

Kakva je situacija što se naslijeđa tiće kada uradis ispis iz BiH državljanstva ?

Šta je sa kupovinom novih nekretnina ?

Vidiš, o naslijeđivanju nisam razmišljao. Nije da imam što za naslijediti, za bankovne račune imam punomoć, doduše neznam što će se desiti kad se u banci pojavim sa stranom putovnicom.

U istom kontekstu je plaćanje eventualnih troškova poput groblja, pretpostavljam da ću prije ili kasnije morati otvoriti račun u BiH, sumnjam da će gradska groblja slati račun u inozemstvo, no možda me iznenade, ili jos gore grob unište ako niko ne plati za mnee.
From Rusia whit love.
Avatar
branislav90
Postovi: 26
Pridružen/a: 22 kol 2015, 12:00
Kontakt:

08 sij 2017, 12:15

Da li postoji neki dobar razlog za odricanje od bosanskog drzavljanstva od svog i prelaska na drzavljanstvo neke druge države ?
Avatar
Korisnik
Postovi: 28
Pridružen/a: 03 ožu 2013, 06:00
Kontakt:

08 sij 2017, 20:02

Pa daj nisi ni znala da si drzavljanka BiH ? Pa to ti je tako, ako su ti roditelji drzavljani Bosne i Hercegovine i dijete je, ja mislim da je to tako u cijelom svijetu ?

Pazi ovaj članak:

Državljanstva BiH se odriču čitave porodice

Godišnje se u prosjeku blizu tri i po hiljade građana odrekne državljanstva BiH. U ovoj godini trend je povećan, potvrđeno je za N1 iz Ministarstva civilnih poslova BiH. Česti su slučajevi i kada se zbog budućnosti u nekoj drugoj zemlji državljanstva odriču i čitave porodice.

Ukupno od 1996. godine do danas državljanstva BiH su se odrekle 72.523 osobe. Samo u ovoj godini njih 3.335.

"Imamo slučajeve da to urade kompletne porodice. Posebno mislim da treba da zabrine činjenica da se često radi o mlađim osobama, u najboljoj životnoj dobi. Radi se o osobama od 23, 30 ili 40 godina starosti", kazao je Milan Zjajić, Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Građani BiH najčešće se odriču bh. državljanstva u korist Njemačke i Austrije. Haris Halilović iz Svjetskog saveza dijaspore BiH kaže da je procedura komplikovana, a prednosti su brojne.

"Uglavnom su pravdali olakšavanje prilikom zapošljavanja, napretkom u karijeri, lakša putovanja, lakši prolazak i manje maltretiranja na granicama. Mnogi od njih su se žalili na proceduru koja traje", ističe Halilović.

Dva su načina: podnijeti zahtjev putem diplomatsko konzularnih predstavništava ili direktno putem Ministarstva civilnih poslova.

Ako se odričite BiH državljanstva morate to i platit jer postoji taksa...

"Ona iznosi 800 KM, a za osobe koja se odriču u korist država nastalih od bivše SFRJ ta taksa iznosi 200 KM", dodaje Zjajić.

BiH sporazume o dvojnom državljanstvu ima samo sa Hrvatskom, Srbijom i Švedskom. Postoji inicijativa da se sličan sporazum potpiše i s Turskom.

SAD, Australija, Kanada i Novi Zeland tolerišu posjedovanje dvojnog državljanstva. U svim ostalim slučajevima - građani ako žele državljanstvo druge zemlje moraju se odreči bosanskohercegovačkog. Za većinu dileme nema.
Avatar
malenipuz
Postovi: 35
Pridružen/a: 03 ožu 2013, 14:43
Kontakt:

09 sij 2017, 19:18

Da li je odricanje od drzavljanstva BiH isto sto i ispis iz drzavljanstva BiH ili otpust iz drzavljanstva BiH ?
Avatar
lijeposjecaj
Postovi: 15
Pridružen/a: 04 ožu 2013, 09:54
Kontakt:

10 sij 2017, 17:00

Puelllica je napisao/la:Kakva je situacija što se naslijeđa tiće kada uradis ispis iz BiH državljanstva ?

Šta je sa kupovinom novih nekretnina ?

Vidiš, o naslijeđivanju nisam razmišljao. Nije da imam što za naslijediti, za bankovne račune imam punomoć, doduše neznam što će se desiti kad se u banci pojavim sa stranom putovnicom.

U istom kontekstu je plaćanje eventualnih troškova poput groblja, pretpostavljam da ću prije ili kasnije morati otvoriti račun u BiH, sumnjam da će gradska groblja slati račun u inozemstvo, no možda me iznenade, ili jos gore grob unište ako niko ne plati za mnee.
Trenutno mislim da ima za poljoprivredno zemljiste, privremeno ogranicenje oko prodaje/kupnje u slucaju da si uradio ispis iz bosanskog drzavljanstva. Potencijalno je moguce da ti odrezu veci porez kao strancu (u buducnosti za sada kako znam ne).
Sto se tice vozacke, tu moras zamjeniti za vozacku zemlje u kojoj zivis u roku 6 mjeseci. Das im Hr putovnicu a oni ti izdaju De ili gdje si vec. Moja De vozacka nema ogranicenje trajanja.

Ako zivis izvan BiH nemas pravo na bosansku osobnu iskaznicu. Znam da zvuci glupo ali tako je. Tek kad prijavih prebivaliste na teritoriju bosne imao bi ponovo pravo na osobnu.

Za nasljedjivanje stranci su ravnopravni s bosanskim drzavljanima.

Ako se u mirovini vratis u Bosnu i Hercegovinu, nakon sto u istoj proboravis 6 mjeseci plus 1 dan unutar kalendarske godine postajes porezni obveznik BiH i moras placati porez na sve prihode, incl. mirovinu. Isto kao sto i sada u nekoj drugoj EU zemlji ne placas nista BiH, nego placas porez zemlji u kojoj si prihavljen da zivis (iako nisi drzavljanin).

Eventualne prednosti boravka u Bosni kao stranac su male.
Dakle najveca stavka ti je porez, radi kojeg je opet svejedno drzavljanstvo, nego ti se mozda isplati boraviti 6 mjeseci i 1 dan izvan Bosne i Hercegovine.
Mada kada BIH udje u EU, mocices ponovo uzeti BiH drzavljanstvo!
Avatar
ivan
Site Admin
Postovi: 452
Pridružen/a: 17 tra 2013, 14:18
Kontakt:

11 sij 2017, 09:46

malenipuz je napisao/la:Da li je odricanje od drzavljanstva BiH isto sto i ispis iz drzavljanstva BiH ili otpust iz drzavljanstva BiH ?

Rijec odricanje od bosanskog drzavljanstva i ispis iz bosanskog drzavljanstva u ovom kontekstu je isto. Razlika je u pristojnosti izraza. Ispis iz maticne knjige drzavljana bosne i hercegovine je isto sto je raskidanje odnosa na podlozi drzavljanstva izmedju individualca i drzave ili odricanje od BiH drzavljanstva istog sto po mom licnom misljenju je negativan izraz odnosno opis, jer se zeli drugacije reci - nije patriota. Vas razlog za ispisom iz BiH drzavljanstva nema veze ali napisete nista, iz licnih razloga ili ne priznajem vas kao drzavu, niste duzni da navedete a i da opet nema kategorisanja niti se smoje upotrijebiti protiv vase zelje. Pojedine drzave ne dopustaju ispis iz drzavljanstva ili odricanje od drzavljanstva npr. Maroko.
Avatar
lijeposjecaj
Postovi: 15
Pridružen/a: 04 ožu 2013, 09:54
Kontakt:

11 sij 2017, 09:47

Kako ne znas sta je punomoć pogledaj:

PUNOMOĆ

(1) Stranke mogu poduzimati radnje u postupku osobno ili preko punomoćnika.

(2) Stranka koju zastupa punomoćnik može uvijek doći pred sud i davati izjave pored svog punomoćnika, ali suprotnu stranu, svjedoke i vještake može ispitivati samo preko punomoćnika, ako je on prisutan na glavnoj raspravi.

Član 301.

(1) Punomoćnik može biti advokat, advokatsko društvo ili uposlenik službe za besplatnu pravnu pomoć, kao i za pravna lica uposlenik tog pravnog lica, a za fizička lica bračni, odnosno vanbračni drug stranke ili srodnik stranke po krvi po pravoj liniji do bilo kojeg stepena, u pobočnoj do četvrtog stepena zaključno, odnosno srodnik po tazbini zaključno do drugog stepena.

(2) Ako sud utvrdi da punomoćnik koji je advokat ne obavlja svoju dužnost u skladu sa Zakonom o advokaturi, sud će o tome izvijestiti nadležnu advokatsku komoru, i, ako je to moguće, stranku koju advokat zastupa.

(3) Ako u punomoći nisu bliže određena ovlaštenja, punomoćnik iz stava 3. ovog člana ima ovlaštenja iz člana 307. ovog zakona.

Član 301b.

(1) Stranka može podnijeti reviziju putem punomoćnika koji je advokat.

(2) Izuzetno od stava 1. ovog člana, stranka može sama podnijeti reviziju ako ima položen pravosudni ispit, odnosno za nju može reviziju podnijeti kao punomoćnik osoba koja je prema odredbama ovog ili kojeg drugog zakona ovlaštena zastupati je u tom svojstvu iako nije advokat, ako ima položen pravosudni ispit.

Član 302.

Radnje u postupku što ih punomoćnik poduzima u granicama punomoći imaju isti pravni učinak kao da ih je poduzela sama stranka.

Član 303.

(1) Stranka može izmijeniti ili opozvati izjavu svog punomoćnika na ročištu na kome je ta izjava data.

(2) Ako je punomoćnik priznao koju činjenicu na ročištu na kojem stranka nije bila prisutna ili je koju činjenicu priznao u podnesku, a stranka to priznanje kasnije izmijeni ili opozove, sud će cijeniti obje izjave prema članu 125. stav 2. ovog zakona.

Član 307.

Ako stranka u punomoći nije pobliže odredila ovlaštenja punomoćnika, punomoćnik koji nije advokat može na osnovu takve punomoći obavljati sve radnje u postupku, ali mu je uvijek potrebno izricito ovlaštenje za povlačenje tužbe, za priznanje ili za odricanje od tužbenog zahtjeva, za zaključenje nagodbe, za odricanje ili odustanak od pravnog lijeka i za prenošenje punomoći na drugu osobu, te za podnošenje vanrednih pravnih lijekova.


Član 308.

(1) Stranka izdaje punomoć pismeno ili usmeno na raspravni zapisnik.

(2) Stranka koja nije pismena ili nije u stanju potpisati se stavit će na pismenu punomoć umjesto potpisa otisak prsta. Ako se u tom slucaju punomoć izdaje osobi koja nije advokat, potrebno je prisustvo dvojice svjedoka koji će se potpisati na punomoći.

(3) Ako posumnja u istinitost pismene punomoći, sud može rješenjem odrediti da se podnese ovjerena punomoć. Protiv tog rješenja nije dopuštena žalba.

Član 311.

(1) Punomoć prestaje smrću fizičkog lica, proglašenjem za umrlo i gubitkom poslovne sposobnosti.
Empire
Site Admin
Postovi: 473
Pridružen/a: 29 tra 2012, 16:09
Lokacija: Kuci
Kontakt:

25 ožu 2017, 15:22

Anketa koja je juce bila u poznatim BIH novinama dala je ovakve rezultate:

DA LI BISTE SE ODREKLI BOSANSKOG DRŽAVLJANSTVA?

Da, bez razmišljanja 29,00 %
Da, ako bi mi to omogućilo bolji život negde drugde 40.6%
Ne, nikada 30.4%

Interesantno sta vi mislite i kakvi ce ovdje btli rezultati ?
Avatar
LajkMeee
Postovi: 20
Pridružen/a: 04 ožu 2013, 22:29
Kontakt:

25 ožu 2017, 17:59

Empire je napisao/la:Anketa koja je juce bila u poznatim BIH novinama dala je ovakve rezultate:

DA LI BISTE SE ODREKLI BOSANSKOG DRŽAVLJANSTVA?

Da, bez razmišljanja 29,00 %
Da, ako bi mi to omogućilo bolji život negde drugde 40.6%
Ne, nikada 30.4%

Interesantno sta vi mislite i kakvi ce ovdje btli rezultati ?
Odrekao bih se BiH drzavljanstva se ako bih procenio da bi mi to donelo neku materijalnu korist ili zbog ženske :D :D :D

Sta bi sa ove odluke da sad BiH ima dvojno drzavljanstvo ili tako nesto, jel to ko upratio ? znal ko o cemu pricam ?
Avatar
lijeposjecaj
Postovi: 15
Pridružen/a: 04 ožu 2013, 09:54
Kontakt:

26 ožu 2017, 11:16

Šta znači državljanstvo BiH prije svega?

Parče papira koje ne smije biti starije od 6 meseci, da bi mogli da završimo mnoge birokratske zavrzlame...

Da li bih ga mijenjao ?

Pa kao i svako drugo parče papira koje mi završava birokratske zavrzlame...
Avatar
ivan
Site Admin
Postovi: 452
Pridružen/a: 17 tra 2013, 14:18
Kontakt:

26 ožu 2017, 14:32

Ma to nije istina, pogledaj na Ambasadi BiH u Holandiji ovaj tekst:

Zakon o državljanstvu BiH, tumačenje

Povodom učestalih upita naših državljana koji žive u inostranstvu, pretežito u Holandiji a putem naše Ambasade, a koji se odnose na tumačenje Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegivine nakon donošenja Rješenja od strane Ustavnog suda BiH dana 29.09.2012. godine, Ministarstvo civilnih poslova BiH je obavijestilo o sljedećem: Odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine broj: U-9/11 od 23.09.2011. godine, utvrđeno je da čl. 17. i 39. stav 1. Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH" br. 4/97, 13/99, 41/02, 6/03, 82/05, 43/09 i 76/09), nisu u skladu sa članom I/7.b) i d) Ustava Bosne i Hercegovine i naloženo njeno izvršenje u roku od šest mjeseci. Odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine broj: U-9/11 od 28.09.2012. godine, utvrđeno je da Parlamentarna skupština BiH nije izvršila navedenu Odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u ostavljanom roku, te da navedene zakonske odredbe prestaju da važe narednog dana od dana objavljivanja tog Rješenja u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine.

U skladu sa nevedenim, državljani BiH koji su stekli, odnosno koji steknu državljanstvo druge države bez odricanja od državljanstva BiH, ostaju državljani BiH, jer je poništavanjem navedenih zakonskih odredbi od strane Ustavnog suda BiH, prestala pravna mogućnost da im nadležni organi BiH utvrde prestanak državljanstva BiH zbog sticanja državljanstva druge države.

Državljani BiH koji su se u postupku sticanja drugog državljanstva ispisali iz državljanstva BiH, odricanjem su postali stranci i navedena Odluka Ustavnog suda BiH nema nikakvog uticaja - nije pravno relevantna za njihov državljanski status. Oni, kao i svi drugi stranci, u postupku eventualnog sticanja državljanstva BiH, moraju ispuniti zakonske uslove propisane odredbama čl. 9.-13. navedenog Zakona (odredbe o naturalizaciji i olakšanoj naturalizaciji).
Avatar
prijateljforuma
Postovi: 19
Pridružen/a: 10 ruj 2015, 12:42
Kontakt:

26 ožu 2017, 16:50

Empire je napisao/la:Anketa koja je juce bila u poznatim BIH novinama dala je ovakve rezultate:

DA LI BISTE SE ODREKLI BOSANSKOG DRŽAVLJANSTVA?

Da, bez razmišljanja 29,00 %
Da, ako bi mi to omogućilo bolji život negde drugde 40.6%
Ne, nikada 30.4%

Interesantno sta vi mislite i kakvi ce ovdje btli rezultati ?
ja bih se ispisa iz BIH drzavljanstva dok trepnes ...
imas jedan zivot , provesti ga u ovoj korumpiranoj rupcagi , na ivici egzistencije je glupost ako se ima prilika za boljim drzavljanstvom !
Odgovori
  • Info
  • Online

    Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 0 gostiju.