Aktuelne informacije za ulazak u BiH

Narodi Bosne i Hercegovine širom svijeta...
Odgovori
Avatar
ivan
Site Admin
Postovi: 529
Pridružen/a: 17 tra 2013, 14:18
Kontakt:

16 kol 2020, 13:34

Aktuelne informacije za ulazak u BiH
Preuzeto sa BIHAMK - 16.08.2020

Zbog sprečavanja širenja koronavirusa uvedene su posebne mjere na graničnim prelazima Bosne i Hercegovine i zemalja u regionu. Informativni centar BIHAMK-a prati situaciju u BIH i regiji i redovno informiše javnost o stanju na graničnim prelazima.

Od 16.07. 2020.g. u Bosnu i Hercegovinu dozvoljen je ulazak državljana zemalja Evropske unije i zemlje Schengena, kao i strancima koji posjeduju višekratnu šengensku vizu ili vizu zemalja Evropske unije ili odgovarajuću dozvolu boravka u zemljama Evropske unije i šengenskog područja, uz negativan PCR test na koronavirus, koji ne smije biti stariji od 48 sati.

Od ranije, granice BIH otvorene su za državljane: Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

EUROPSKA UNIJA

Od 16.07.2020.god. EU odobrava ulazak sljedećim državljanima trećih zemalja: Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj i Kina. Dozvoljava se ulazak i državljanima zemalja Evropskog jedinstvenog tržišnog prostora (Velika Britanija, Norveška, Švicarska, Island i Lihtenštajn), dok je za državljanje SAD-a, Brazila i Ruske Federacije zabranjen ulaz u EU.

HRVATSKA:

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je Preporuke i upute za osobe koje prelaze državnu granicu Republike Hrvatske.

Odlukom o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prelaza Republike Hrvatske zabranjuje se odnosno ograničava prelazak osobama preko graničnih prelaza od čega su izuzeti:

1. Državljani EU (bez obzira na mjesto prebivališta), Schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, kao i članova njihovih porodica te državljani trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravkom (u Hrvatskoj) na temelju Direktive Vijeća 2003/109/EZ od 25.11.2003. o statusu državljana trećih zemalja s dugotrajnim boravkom i osobama koje imaju pravo boravka temeljem drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koje imaju nacionalne dugoročne vize.

2. Privremena zabrana ulaska u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja, izuzev osoba iz tačke 1. ne odnosi se na:

2a. Zdravstvene djelatnike, zdravstvene istraživače i saradnike, stručnjake za skrb o starijima te osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje

2b. Prekogranične radnike

2c. Prevoznike robe i drugo prometno osoblje u mjeri u kojoj je to potrebno

2d. Diplomate, policijske službenike u obavljanju svojih poslova, službe i timove Civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje u obavljanju svojih funkcija

2e. Putnike u tranzitu

2f. Osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes, te osobe koje putuju radi školovanja

2g. Osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga (npr. vlasnici su nekretnine u Republici Hrvatskoj) ili imaju koji drugi neodgodiv osobni razlog.

Upute za zdravstveni nadzor nad osobama koje ulaze u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja:

a) Za sve osobe koje ulaze u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja, na temelju izuzeća od zabrane prelaska granice navedenih pod tačkom 2g. obavezan je zdravstveni nadzor uz 14-dnevnu karantenu/samoizolaciju

Karantena/samoizolacija se može skratiti na sedam dana ako osoba o svom trošku napravi bris nosa i ždrijela sedam dana po ulasku u Hrvatsku i dobije negativan rezultat PCR testa na SARS-CoV-2.

b) Obveza samoizolacije za osobe koje ulaze u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja ne odnosi se na osobe iz tački 2a., 2b., 2c., 2d., t: 2e. putnike u tranzitu:

Za putnike u tranzitu granična policija će, nakon što im se odobri ulazak, provjeriti jesu li napustili područje Republike Hrvatske u roku od 12 h.

Navedeno pravilo moguće je primijeniti samo ako je izlazak iz Republike Hrvatske u susjednu državu koja će mu omogućiti ulazak.

2f. Osobe koje ulaze u Republiku Hrvatsku zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes, te osobe koje putuju radi školovanja. Ove osobe mogu ući u Hrvatsku bez obveze samoizolacije uz predočenje negativnog nalaza PCR pretrage brisa nosa i ždrijela na SARS-CoV-2, koji nije stariji od 48 sati (računajući od vremena uzimanja brisa do dolaska na granični prelaz), odnosno uz obvezu 14-dnevne karantene/samoizolacije ako nemaju navedeni negativni nalaz PCR pretrage.

Ova Odluka stupila je na snagu 11.07.2020. godine.

Privremeno su zatvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

SLOVENIJA: Slovenska vlada pooštrila je uslove za ulazak putnika iz država izvan EU, pa se od 19.06. ne ulazi iz BIH, Srbije i Kosova bez obaveze 14-dnevnog karantina ili negativnog testa na COVID-19. Svi građani BIH, bez obzira na državljanstvo, pa čak i Slovenci koji su boravili u BIH koji žele ući u Sloveniju moraju u obaveznu karantinu ili imati negativan test ne stariji od 3 dana i obavezno obavljen u nekoj od članica EU.

SRBIJA: Srbija je otvorila granične prelaze za putnički i robni saobraćaj bez neophodnog testa na koronavirus i dozvole komisije.

CRNA GORA : Ulazak u Crnu Goru iz BiH moguć je uz obavezni PCR ili ELISA test star maksimalno 72 sata. Od 22.07. za djecu mlađu od 5 godina test nije obavezan. Tranzit kroz Crnu Goru bez posjedovanja testa omogućen je uz kontrolu vremena ulaska, prolaska kontrolnih punktova i izlaska, bez zadržavanja u Crnoj Gori. Za vrijeme važenja ovih mjera, ulazak u Crnu Goru nije moguć preko graničnih prelaza Hum i Metaljka.

SJEVERNA MAKEDONIJA: Od 17. 06. 2020.god. otvoreni su svi makedonski granični prelazi. Stranim drzavljanima je dozvoljen tranzit kroz Makedoniju i taj tranzit ne smije biti duži od 5 sati od ulaska u Sjevernu Makedoniju. Na ulazu svaki strani drzavljanin potpisuje izjavu koju mora čuvati tokom tranzita. Ako se izjava izgubi, strani drzavljanin mora ići u državni karantin 14 dana. Za tranzit kroz Sjevernu Makedoniju stranim drzavljanima nije potreban PCR test. Od 09.07.2020.god. za državljane BiH, Srbije i Crne Gore obavezan je PCR test ne stariji od 72 sata. Obavezna je i popunjena izjava sa ličnim podacima, mjestu boravka i vremenskom periodu boravka u Sjevernoj Makedoniji.

ALBANIJA: Albanija je otvorila svoje granične prijelaze za državljanje BIH.

Za sve detaljnije informacije pozovite Informativni centar BIHAMK-a na broj 1282 (birajte opciju 4). Za pozive iz inostranstva broj je +387 33 282 100 (opcija 4).
Avatar
ivan
Site Admin
Postovi: 529
Pridružen/a: 17 tra 2013, 14:18
Kontakt:

23 lip 2021, 17:45

Posto se info mijenja svaki dan, najvise i najbolje info je na bihamk. ba
Odgovori
  • Info
  • Online

    Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 0 gostiju.